Deel 46: Werken voor SABIC in Riyadh/Saudi Arabia
Door: Sjraar van Heijster
Blijf op de hoogte en volg Sjraar
19 April 2014 | Saudi Arabië, Riyad
Week: 13 - 20 april
Thema van de week: Een weekendje op de compound
Na het weekend “Madain Saleh” moet de adrenaline uit het lijf; dus tijd om even rust te nemen en de accu op te laden. Zeker dit weekend is rustig op de compound omdat veel bewoners een paar dagen met paasvakantie zijn. Er is geen aanleiding voor veel nieuws; een beetje komkommertijd; maar van onze “Director Communications”, Ger Peerboom, heb ik geleerd dat je ook moet informeren als er “geen nieuws” is. Dus deze week toch een, weliswaar korte, aflevering.
Hoe ziet zo’n weekendje op de compound er uit?
Meestal begint het op de donderdagavond met een bezoekje aan de compoundbar, waar we de week doornemen; het wereldnieuws en de SABIC –nieuwtjes bespreken. De belangstelling is nooit echt groot; zo’n 10 à 15 personen en natuurlijk steeds ongeveer dezelfde groep. Velen verkiezen kennelijk de huiselijke omgeving boven een bezoekje aan de bar, waar toch een licht alcoholisch biertje en wijntje verkrijgbaar is. De prijzen zijn overigens aan de maat. Zou dat een reden zijn om weg te blijven? Een consumptie; glas “bier” van ruim 40 centiliter; kost ongeveer 5 euro. Dus vanwege het alcoholgehalte én de prijs zul je niet snel over je grenzen gaan.
Om de klandizie en de sfeer te verhogen heeft Ernesto, de Filipijnse barman, recent karaoke-apparatuur aangeschaft en dat heeft toch enige invloed op het aantal bezoekers en daarmee natuurlijk ook op zijn omzet.
Het karaoke-gebeuren werd enkele weken geleden geïntroduceerd en valt in de smaak, hoewel de start ietwat aarzelend was. Echter, als onze Colombiaanse (SABIC-)vriend Maurizio de microfoon ter hand neemt en enkele Spaanse nummers ten gehore brengt, steekt hij Julio Iglesias naar de kroon en helpt hij ons op weg. Ger kiest voor het moeilijkere werk van Rod Stewart en The Eagles; ik kies voor de eenvoudigere smartlap van Engelbert Humperdinck (Quando M'Innamoroi = “A man without love”) en, natuurlijk voor alle expats, Gary and the Pacemakers; “You’ll never walk alone”.
Even over de drempel en je hebt weer een nieuwe ervaring. Een microfoon in de hand is niet zo’n probleem; behalve als je geen zanger bent dan is het toch wennen. Met de hulp van alle “backing singers” word je bijna overstemd en als de score boven “negentig” komt, sterkt dat de moraal. “Money; Money; Money” wordt dan ook nog even meegenomen. Een schot in de roos dus van Ernesto die, aan zijn stem te horen, een reïncarnatie zou kunnen zijn van Frank Sinatra. Een vleugje “Karkol-sfeer” op “Arizona”, maar nachtwerk wordt het nimmer want rond 11.30 uur is het “schloess”.
Op de vrijdagochtend is er tijd om even uit te slapen; vervolgens een uurtje fietsen in de gym en daarna aan de slag met de minder populaire activiteiten. Een lijstje met huishoudelijke plichtplegingen zoals: stofzuigen; wassen; stoepje vegen; keuken poetsen; badkamers (meervoud!) moppen en tenslotte boodschappen doen. Soms is het tijd voor een speciale boodschap en dit weekend is de opgave om een “black tie” te strikken, in verband met de “Koningsparty” van 1 mei a.s. op de Nederlandse Ambassade. Volgens de uitnodiging worden de dames “in cocktail” en de heren in “black tie” verwacht. Benieuwd welke expat dat allemaal heeft. Een vlinderstrikje is niet te krijgen in Riyadh, maar dat wekt geen verbazing en dus heb ik het kledingadvies maar letterlijk opgevolgd.
Tussendoor nog even aan de blog werken en dan ’s middags “een-cappuccino-aan-de-bar” (ja, ja alweer), maar nu bij de pool en deze keer worden er nieuwe plannen gesmeed voor een “Weekendje Weg”. Op 8 mei doen we een “Weekendje Bahrein”; gezien de weersomstandigheden kan dat nog in die periode. Bahrein is een zelfstandig staatje; een eilandje voor de oostkust van Saudi Arabia, waar veel expats en Saudi’s naar toe gaan om even een andere, wat meer ontspannen, sfeer te proeven. Tevens kan ik dan bekijken hoe de “King Fahad causeway”; het levenswerk van Wil Louwers (zie aflevering 42); erbij ligt. De belangstelling bij andere expats om op pad te gaan, valt altijd wat tegen en dus gaan Ed en ik maar weer met z’n tweetjes.
De zaterdagochtend staat meestal in het teken van een terug- en vooruitblik op de werkweek. Liggen er nog mails die aandacht vragen; moeten er zaken worden voorbereid; moeten er nog stukken worden gelezen; wat staat er komende week op het programma etc. In de namiddag is er ruimte om een duik te nemen; voor andere sportieve indoor-activiteiten of een uitstapje. ’s Avonds maar weer eens de blog ter hand nemen en uploaden. Tenslotte komen er op zondagavond, als Studio Sport rond een uur of 9 de voetbalsamenvattingen uitzendt, nog wat Hollandse weekend-feelings naar boven en is daarmee is het weekend-gevoel vervolgens echt voorbij.
Voor een ieder Prettige Paasdagen en voor de wielerliefhebbers een exiting Gold Race
Feitjes-van-de-week
• Afgelopen week is met interventie van onze Saudische secretaris, want natuurlijk was er weer enig gedoe, mijn iqama (= verblijfsvergunning) verlengd en mag ik nog een jaartje blijven. Geen paniek Carla zo ver zal het niet komen!
• Tot slot: Nu is het zover dat we echt buiten zwemmen.
o 37 graden; voelt als 36 en dat merk je!
o 0% kans op regen (saai elke week dat cijfer)
o Matige Noorden wind
o Vannacht daalt het kwik naar 26 graden
20 April 2014 - 10:53
Jacqueline:
Hoi Sjraar,
klinkt echt vreeeeeselijk saai, ja zo'n weekendje op de compound als dan op het einde geregeld is dat je een weekendje bahrein doet. Ik moet er niet aan denken, haha. Alle gekheid op een stokje, ik kan me voorstellen dat je ook daar wel eens behoefte aan hebt, gewoon wat "tutten". En vergeet het huishouden niet met dat veelvoud aan badkamers. Jij bent inmiddels weer aan je week begonnen, wij hebben nog 2 daagjes vrij. Even lekker niks, weekendje rondom ons compoundje.
Maurice&Jacqueline -
20 April 2014 - 16:14
Ingrid:
Nee, echt Sjraar, ik kan me jou onder geen beding karaoko'end voorstellen. Alhoewel, als je dan "a man without love" zingt en een traantje wegpinkt (sterk spul hé...), dan komt het toch al aardig in de richting. In elk geval is "het is koud zonder jou" wat minder aan de orde met die temperturen. Vooral als je al 36 van 37 graden kunt onderscheiden. Kortom; a lot to do about nothing. Maar ook dat is wel eens lekker daar achter in den vreemde. Zalig Paose! -
21 April 2014 - 20:07
Veronique:
hahaha sjraar aan de karaoke..te gek! Avondje Karkol wordt het ook weer eens tijd voor ;-).
Hier in Zitterd gaat het goed. Zaakje begint te lopen en ik vind het echt helemaal fantastisch om te doen. Elke keer als iemand bij me is geweest ben ik toch weer heel gelukkig dat ik de stap genomen heb.
Het lang weekend is bijna weer achter de rug dus morgen weer aan het werk.. Heb jij alweer bijna weekend hahaha...
Volhouden die blog he... Ik blijf hem volgen!
Grtjs,
Veroooo